Kiina ja Suomi – erilaisia, mutta samanlaisia koulutusmaita

Mervi Jansson, Omnia ja
Ulla Virtanen, TAKK:

Kiina kiinnostaa koulutusviejiä koko maailmassa: maalla on selkeä tavoite kehittää koulutusjärjestelmäänsä ja valtava kysyntäpotentiaali. Suomi kiinnostaa kiinalaisia koulutuksen kehittäjiä erinomaisten oppimistulosten ja koulutuksen korkean laadun vuoksi. Vahva tahto kehittää koulutusta on yhteistä molemmille.

Ystävyyskaupunki on osoittautunut erinomaiseksi väyläksi avata ovia  koulutusviennille Kiinaan. Tampereen ystävyyskaupungissa, Guangzhoussa Etelä-Kiinassa järjestettiin vuoden 2014 lopulla merkittävä ammatillisen koulutuksen kaksipäiväinen seminaari. Seminaarissa allekirjoitettiin neljän suomalaisen ja neljän kiinalaisen oppilaitoksen koulutusyhteistyöstä ns. Memorandum of Understanding.

Kiinalaisten ja suomalaisten ammatillisten oppilaitosten johtajat kävivät  seminaarissa vuoropuhelua koulutuksen laadun kehittämisestä, opettajien osaamisen kehittämisestä, kampusten kehittämisestä ja johtamiskäytännöistä – hyviä eväitä koulutuksen kehittämiseen Suomessakin.

Joulukuussa avattiin myös ensimmäinen kiinalais-suomalainen ammatillisen koulutuksen osaamiskeskus Espoon sisarkaupungissa (China-Finland Center of Excellence in Vocational Education) Shanghaissa. Keskuksen tavoitteena on mm kehittää Kiinan ammatillisen koulutuksen laatua ja työelämälähtöisyyttä. Ensimmäinen ammatillisten opettajien täydennyskoulutus toteutettiin yhdessä Koneen ja Valmetin kanssa Shanghaissa kesällä 2014 ja keskuksen avajaisseremonian yhteydessä 57 opettajaa sai todistuksen suorittamastaan koulutuksesta.

Yhteistyötä Kiinan kanssa ollaan laajentamassa ja syventämässä. Koulutusvienti on tärkeä osa laajempaa koulutusjärjestelmien kehittämistä,  tietopohjan rakentamista ja tieteellistä työtä kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla.

Ketkä ovat tulosten takana? Lue toimijoiden sivustoilta lisää Guangzhoun ja Shanghain yhteistyön taustoista ja tekijöistä.